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Frequently Asked Questions for Scottish Episcopal Churches in 

Scottish Government Phase 3 

The following questions and answers amplify and give examples of what is 

permissible in Phase 3 of the Scottish Government lockdown easingCovid response 

as the five ‘levels’ of local restriction are applied. This is a complex phase for all of 

Scottish society and for us as churches and there will inevitably be areas that are 

subjective and require local contexts to be judged.  For more detailed queries please 

contact your Diocesan Bishop/office. 

 

Churches Re-opening for Congregational Worship 

Q: When arewill SEC churches allowed to be re-open? 

A: Churches have been able to CAN open from 15th July but do not HAVE TO.  

Each vestry will judge when to open, based on the nature of the building, the 

usual size of congregation, the age and health of the clergy and congregation 

and many other factors. Some churches may open immediately, some may 

not open until Phase 4 of lockdown easing.  There is no pressure for churches 

to open sooner than they wish. In the new five ‘level’ system churches can 

remain open under the existing mitigations.  At level 4 there is a limit on the 

worship numbers at 20 (rather than 50 for levels 0-4).  At levels 0 and 4 there 

are changes to the permitted numbers for weddings (level 0:50, levels 1- 3:20, 

level 4:15) and funerals (level 0:50, levels 1-4:20). 

 

Q: Does a church need the consent of a bishop to re-open? 

A: Yes. The Bishop has oversight and care of all the congregations in the 

Diocese and will exercise this oversight and care by approving applications for 

re-opening for church activities. 

 

Q: Can a church decide to suspend worship or close again as the levels 

change? 

A: Yes, even though this is not a government requirement, a church may 

decide for local pastoral reasons that ceasing worship for a while may be an 

appropriate response. Please discuss your concerns with the Bishop to 

ensure that all due process is followed and communication and pastoral care 

is well managed. 

 

Q: Is travel to attend worship services in a level 3 or 4 area permitted? 

A: There is an exception to the level 3 travel ban for attending a usual place of 

worship. Worshippers can travel to or from a level 3 area.  If an area is in level 

4 no travel to or from the level area is permitted: this would exclude some 

members.  A cleric, lay reader or paid church employee who need to cross a 

level 4 boundary to lead worship or perform a function essential for the life of 
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the church would be permitted to do this (if they wished to) under the ‘work’ 

exemption. 

 

 

Q: Do we have to have communion/eucharistic services if we re-open? 

A: No.  There is the usual discretion on the part of the Rector and vestry to 

offer non-eucharistic worship (e.g. morning prayer, Service of the Word, non-

liturgical worship etc.).  Canon 22.6 requires eucharistic worship on Sundays 

(“when in the opinion of the Bishop it is reasonably practicable”): coming out 

of a pandemic you can assume that your bishop will be open to your sensible 

and pragmatic approach as to what is appropriate. 

 

Q: Not all the ‘usual’ congregation can fit in our church with physical 

distancing and/or the cap of 50: should we wait to re-open until all can attend? 

A: This is a pastoral decision: churches may choose to offer a mix of online 

and in-person worship, or managed system of booking spaces or more than 

one service per Sunday. In the event of an area going to level 4 and the ‘cap’ 

on numbers being reduced to 20, decisions on managing attendance and 

pastoral responses will need to be taken. There are many options: discuss 

with the bishop. 

 

Q: What is the guidance on liturgy books? 

A: The Phase 3 Guidance is that projected words or single use printed 

liturgies are the lowest risk options from a virus control viewpoint.  Some 

churches are encouraging their members to have their ‘own’ liturgy books that 

they bring to services each week (and some spares for new people). The 

latest Phase 3 guidance also says that re-usable liturgy books, left in church, 

could be used as a higher risk option if left untouched between services, in a 

reasonably high temperature for 7 days. If you have any concerns about the 

potential risks involved, it would be wise to continue to use the preferred 

options of projection, single use sheets or personal booklets. 

  

Q: Why are 50 allowed for worship (levels 0-3) but usually only 20 at 

weddings and funerals? 

A: The Scottish Government have made decisions about the exceptions that 

can be made to strict ongoing lockdown and have judged the risks associated 

with these.  Their judgement, to avoid large gatherings but allow spiritual 

comfort to be found, is that those numbers are appropriate for those types of 

service during this part of Phase 3.  The same rationale has been applied for 

the changes to numbers at the lowest and highest ‘levels’. 

 

Q: Can people who are ‘vulnerable’ (including those who are over 70) come to 

church or carry out duties associated with a return to worship in Phase 3? 

A: As of 3rd August 2020, anyone who was shielding in Scotland is able to 

follow the same rules and guidance as the rest of the population of Scotland. 

There is specific guidance for those people who were shielding to help them 
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judge what they are safe to do in each ‘level’ – see the Scottish Government 

website: https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-protection-

levels/pages/overview/ For all in Scotland (including the over 70s). All of us 

have to judge what aspects of church life they feel confident to participate in 

as the pandemic continues and those with concerns over their health and 

vulnerability to Covid-19 may well choose to remain away from public worship 

or open churches.  Please treat all such concerns with respect and care.  

 

Q: Why can’t we sing in church? 

A: There may be an increased risk of generating infectious aerosol droplets 

while singing. The Scottish Government guidance issued for Phase 3 says: 

“…scientific and medical advice around the transmission risk of 

activities such as singing, chanting, shouting and the playing of wind or 

other instruments that require breath to operate is still being developed. 

This activity should be avoided both in congregational worship and in 

rehearsal. 

“…where essential to an act of worship, a single individual may 

sing or chant behind a Plexi-glass screen. Any screen used should be 

cleaned regularly.” 

This is really hard and has drastically changed the nature of worship: but this 

is a sacrifice that we MUST make to help control the virus. 

 

 

Q: Can the congregation or choir sing outdoors (such as a Christmas Carol 

service)? 

A: The congregation is not permitted to sing under any circumstances. An 

amateur choir may be able to sing outdoors, but only under the government 

rules for ‘events’ which are complex.  No outdoor events are permitted for 

level 2-4 areas. In level 1 areas there are significant restrictions on the choir 

numbers performing (the 2 household / 6 people rule) and the management of 

attendance and numbers permitted at an event.  At level 0 the rules are 

potentially more relaxed.  

 

Q: I usually give my neighbour (not in my household) a lift to church: can I do 

that? 

A: The official position as reinforced by the First Minister on the 23 September 

(and as stated on the Transport Scotland website on 8th Sep) remains that 

you should only travel with members of your own, or extended, household.for 

all five levels is that car sharing with anyone outwith your household should 

be avoided. It is recognised They recognise that there may be occasions 

when there is no alternative but to travel with people outwith your household: 

but we would suggest that attendance at church, whilst important, is not such 

an urgent occasion. 

 

Q: Do we have to wear face coverings in church services? 

A: Yes, the wearing of a face covering in a place of worship has been made 
mandatory by the Scottish Government. There are some limited exceptions 

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-protection-levels/pages/overview/
https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-protection-levels/pages/overview/
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applicable to the person leading a worship service who does not need to wear 
a covering provided that either there is partition (eg screen) between that 
person and anyone else or a distance of at least 2 metres is maintained 
between that person and any other person. Certain categories of individual are 
legally excused from wearing face coverings, including children under 5. Also, 
there is a defence of “reasonable excuse” for not wearing a face covering 
which is available to those who cannot, without severe distress, put on, wear 
or remove a face covering because of a physical or mental illness or 
impairment or disability and also where it is necessary to seek medical 
assistance, or to provide care or assistance to a vulnerable personThose who 
are generally excused from the requirement to wear a face covering are now 
able to apply for an exemption card (physical or digital) which may be of 
assistance if they find themselves in a position of being challenged as to why 
they are not wearing a covering: http://exempt.scot/ 
 

. 

 

Q: May I bring my children to church?  

A: Yes. Sunday school activities linked directly to the main act of worship are 

allowed. Where children are in the “main service” rather than a separate 

activity they should sit in family groups and young children should remain 

close to their parent or guardian to ensure that physical distancing is 

maintained. Separate children’s activities may be offered provided that 

appropriate risk assessment and planning has been undertaken and approved 

by the Diocesan Bishop. Toys or games used during children’s activities 

should be washed before next use. 

 

 

Q: Can young people attend (non-main worship) church activities? 

A: Check with the local church for what might be on offer.  From the Phase 3 

guidance: Other activities (not in a main worship service) for children and 

young people, considered as “unregulated”, has been permitted to resume 

with effect from 31 August, provided Government guidance is adhered to. It is 

available at the following link and at the time of issue remains “provisional” 

and so it is recommended that the link is checked regularly for any updates: 

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-organised-activities-

for-children/  In the new ‘levels’ system children’s & youth work is permitted 

for levels 0 and 1.  In levels 2 and 3 ‘differentiated/restricted’ activities are 

permitted.  In level 4 no indoor children’s or youth work is permitted. 

 

 

Q: In Phase 3 can a service leader take a service in more than one church (or 

multiple services in the same church) on the same Sunday?  

A: PossiblyYes: There would not appear to be any restriction on being able to 

taking multiple services in church(es) on the same Sunday in Phase 3 as long 

as distancing and hygiene standards are maintained. If multiple services are 

to take place in the same building, a practical consideration will be the need to 

clean the building between services. The Advisory Group’s Phase 3 Guidance 

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-organised-activities-for-children/
https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-organised-activities-for-children/
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includes information about cleaning. Any service leader should not 

overcommit and take especial care as the levels rise in a local authority area. 

 

 

Q: Can we receive the consecrated wine as well as the consecrated bread? 

A: The Bishops’ guidance remains to only receive in one kind, i.e. the bread. 

The College of Bishops is well aware of the breadth of theological and 

ecclesiological views that a broad church like the SEC holds and differing 

views on what might constitute ‘full communion’.  The debates on this are well 

worth exploring as a church, but as we emerge from a pandemic our priority 

must be to minimise the risk of virus transmission.  The Government 

Guidance on this says: 

“the consumption of food and drink is avoided where it is not 

essential to the act of worship. Where it is essential to the act of 

worship, the use of communal vessels is avoided” 

The simplest, safest (if maybe unsatisfactory for some) way of sharing 

Holy Communion/the Eucharist is to just share the bread as the essential 

element of this ritual.  The addition of wine by any means: individual cups, 

intincted drops on wafers etc. all add extra levels of complexity, and hence 

risk, in the safe management of distribution of elements. 

For a church where this is a major issue, the answer may be to delay 

the resumption of eucharistic worship until such time as the Government 

Guidance is further relaxed. 

 

 

Q: What are rules on using the toilets in church for a service? 

A: The guidance in the Phase 3 Advisory Group paper should be followed, but 

the Government have produced guidance at:  

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-and-customer-

toilets-guidance/  

 

Pastoral Visiting & Housegroups – activities in private homes 

 

Please note: all guidance below on meeting indoors may be locally 

superseded by ‘local lockdowns’ if declared by the Scottish Government. 

 

Q: Can a cleric or lay pastoral visitor still make pastoral visits or take home 

communion to church members after 23 September 2020 and the ban on 

visits to private homes?in areas in level 3 or 4? 

A: Yes. Visits to vulnerable or isolated people, made by clergy or trained 

pastoral visitors and following strict hygiene and distancing protocols, are 

allowed by the Scottish Government regulations.  These visits (classed as for 

‘work purposes, or for the provision of voluntary or charitable services’) must 

be judged as essential and no cleric or pastoral visitor should make any visit 

when they are concerned about their own health or wellbeing. 

 

https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-and-customer-toilets-guidance/
https://www.gov.scot/publications/coronavirus-covid-19-public-and-customer-toilets-guidance/
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Q: How many pastoral visits per day can we make when in Phase 3?  

A: The 10th July Government Guidance on meeting others (which still applies 

in this case) says you can meet with up to four households in total each day, 

indoors and outdoors, as long as the 14 Sep & 23 Seplatest revisions to 

meeting others is followed (levels 1-4 two households, up to six people in 

each meeting). Please also note the answer to the previous FAQ. 

 

 

Q: Can someone meet with a cleric in the Rectory or the church? 

A: Meeting in private houses (which a Rectory is) is not permitted except for 

essential pastoral visiting. Meeting in public spaces such as churches is 

permissible, as long as the rules on two households and six people numbers 

are followed. This applies for levels 1 to 4 with a slightly relaxed rule for level 

0. 

 

 

Q: Can housegroups or other small church meetings now take place? 

A: Again, applying the Government Guidance on meeting others means that 

indoor meetings of this kind in private houses are not permitted in levels 2 to 

4. In public spaces a meeting might be possible, but only with members of two 

households able to be together indoors with physical distancing and subject to 

an overall maximum of six people.  It is very unlikely that a housegroup or 

small group would fall within this definition (or would be willing to limit 

attendance to the same limit).  In level 0 (if an area were to be allocated to 

this level) there are greater numbers that might allow housegroups to resume 

– three households and eight people indoors in private homes and five 

households and fifteen people outdoors or in public spaces.  

  

 

Other Activities in Churches & Church Premises 

 

 

Q: Can physically distanced vestry meetings take place in church buildings? 

A: No: under the Government Guidance for meeting others, meetings are only 

permitted with members of two households able to be together indoors or 

outdoors subject to an overall maximum of 6 people.  This would exclude all 

vestries from being able to meet at this stage of Phase 3. The rules on 

physically distanced numbers in church for worship do not apply to meetings 

or other non-worship activities. 

 

 

Q. Can non-SEC hall/church tenants/users restart their activities in SEC 

church buildings or halls?  

A: Scottish Government guidance for Community Centres is expected in the 

near future, which is hoped to provide more guidance on potential hall users.  

At present, user groups/tenants who are permitted to restart under Scottish 
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Government guidelines (e.g. nurseries preparing to start work) may resume 

their activities with physical distancing and hygiene measures in place.  A 

clear agreement must be made between the vestry and the tenant/user over 

who will manage hygiene/contacts etc. around the specific activities. 

 

 

Q. Can other denominations/faiths start worship in an SEC church building?  

A. Yes: if the vestry ensure that they follow their own parent charity’s 

guidance and get clear agreement on who will do cleaning/contacts etc. 

 

 

Q: Can a worship team/group meet in church to rehearse and record worship? 

A: Yes, as long as the rules of safe worship in the church building are 

followed. 

 

 

Baptisms, Weddings, Funerals, Ordinations etc.  

 

 

Q: Can weddings and funerals happen and take place indoors? 

A: Yes, with a cap on total numbers of 20 congregation members attending 

(indoors or outdoors).  The numbers are: 

 

Level 0: Weddings & funerals – 50 people 

Levels 1-3: Weddings & funerals – 20 people 

Level 4: Weddings – 15 people; funerals – 20 people. 

 

The officiant and other ‘staff’ at the venue (e.g. musicians, welcomers) are not 

included in the total. The same constraints on physical distancing and hygiene 

also apply.  Specific guidance is given on this in the Pastoral Guidelines. 

 

 

Q: Can baptisms take place? 

A: Yes: in the context of a church service, with the appropriate limits on 

numbers and with distancing and hygiene.  The Government Guidance states: 

“where rituals or ceremonies require water to be applied to the 

body, full immersion is avoided and only small volumes are splashed 

onto the body. Where an infant is involved a parent/guardian should 

hold the infant. Strict hand hygiene should be maintained throughout.” 

There is specific guidance on hand hygiene for e.g. anointing candidates in 

the Bishops’ Pastoral Guidance for Phase 3. 

 

 

Q: Can ordinations take place? 

A: Again, yes: in the context of a church service, with the appropriate limits on 

numbers and with distancing and hygiene.  The same specific guidance 
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applies for e.g. anointing and laying hands on candidates. Theologically and 

canonically, the bishop is required to lay on hands for ordination.  For priests, 

it will not be possible for all the priests present to lay on hands.  Guidance is 

given in the Bishops’ Pastoral Guidance for Phase 3. 


